LOGO PANAKROTIRIAKOS

Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian

17

Ιουλ 2014

M.SvourakisΟ αντιπρόεδρος της ΜΟΒΙΑΚ-Πανακρωτηριακός Α.Ο., Μανώλης ΣΒΟΥΡΑΚΗΣ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Γιώργο ΔΡΑΚΑΚΗ της ε/φ "Χανιώτικα Νέα", ανέφερε πολλά και σημαντικά πράγματα που αφορούν τον Πανακρωτηριακό Α.Ο, την Ένωση Θύελλα Καμίνια Α.Ο, την Ακαδημία και την ενασχόλησή του με το τοπικό ποδόσφαιρο γενικότερα.

 

ΕΡ. Πως βρεθήκατε στον Πανακρωτηριακό και ποια η σχέση σας με το ποδόσφαιρο;
Η εταιρεία μας έχει σαν έδρα τα Καθιανά, πολλοί από τους εργαζόμενους στη ΜΟΒΙΑΚ είναι κάτοικοι της περιοχής, έχουμε δεθεί με τον τόπο. Σαν εταιρεία ήμασταν πάντα κοντά στις ομάδες του Ακρωτηρίου με το μορφή χορηγιών και ενισχύσεων. Αφορμή για να βρεθώ πιο κοντά στην ομάδα ήταν η ενασχόληση του γιού μου Μανόλη, ο οποίος είναι στην ακαδημία. Με παρότρυνση μελών της ομάδας, αλλά και από δική μου διάθεση αποφάσισα να ασχοληθώ σαν μέλος του Δ.Σ. για να βοηθήσω από την πλευρά μου την ακαδημία αρχικά και κατ' επέκταση τα παιδιά και τις ομάδες του Ακρωτηρίου να αθληθούν πιο σωστά και να κάνουν βήματα μπροστά. Με το ποδόσφαιρο η σχέση μου βασίζεται στην προσωπική μικρή ενασχόληση μου σε ερασιτεχνικό επίπεδο και βέβαια σαν φίλαθλος του πολύ όμορφου αυτού αθλήματος, απολαμβάνω όποτε μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου αγώνες. Βέβαια, μέχρι να ασχοληθώ με τον Πανακρωτηριακό παρακολουθούσα μόνο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όμως τώρα με μεγάλη χαρά και αγωνία βρίσκομαι τα Σάββατα στα γήπεδα του τοπικού.

ΕΡ. Ποιες ήταν οι πρώτες σας εικόνες-σκέψεις σε αυτή την ενασχόληση;
Από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μου με την ακαδημία, έβαλα σαν στόχο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε τα παιδιά του Ακρωτηρίου αλλά και των Χανίων γενικότερα, να μπορούν να αθληθούν σωστά και με ασφάλεια. Να έρχονται στο γήπεδο χαρούμενα και να φεύγουν χαρούμενα! Πάντα γινόταν προσπάθεια στο Ακρωτήρι, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα να εξελιχθεί και να γίνει πραγματικά αυτή που αρμόζει σε παιδιά και γονείς. Ίσως ακόμα, η σκέψη και οι δρόμοι που επιλέχτηκαν στο παρελθόν να ήταν λάθος. Μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις στο γήπεδο μας στα Καθιανά, για τις οποίες δαπανήσαμε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο σαν εταιρεία, με τη δημιουργία ενός πολύ αξιόλογου τεχνικού επιτελείου από καταξιωμένους αλλά και φιλόδοξους προπονητές και με τη συνεργασία μας με την κορυφαία αγγλική ομάδα Liverpool F.C., ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε πρώτα απ' όλα σωστούς ανθρώπους και στη συνέχεια καλούς αθλητές, να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να απολαύσουν το ποδόσφαιρο αλλά και σε όσα από αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, να εξελιχτούν και να έχουν την ευκαιρία να γίνουν επαγγελματίες. Και βέβαια, αν παιδιά αξίζουν το παραπάνω βήμα να είμαστε αρωγοί και υποστηρικτές τους. Με αυτή τη σκέψη και νοοτροπία, είμαστε θετικοί να ανταποκριθούμε σε υπάρχον αίτημα της ΠΑΕ Πλατανιάς για αθλητές της ακαδημίας μας. Ωστόσο, βασικό συστατικό και επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε μια μεγάλη οικογένεια στο Ακρωτήρι, βασισμένη στην συλλογικότητα και την έννοια της λέξης ''ΟΜΑΔΑ''.

ΕΡ. Είστε ευχαριστημένος από την εξέλιξη και την πορεία που πήραν τα πράγματα στην 1η σας αυτή χρονιά;
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο που λειτούργησε η ακαδημία μας, αν και πραγματικά παρουσιάστηκαν πολλά αναπάντεχα προβλήματα. Η χρονιά έκλεισε με πολύ θετικό πρόσημο με ευχαριστημένους όλους μας: Εμάς σαν Δ.Σ., τους γονείς, τα παιδιά, τους προπονητές. Κερδίσαμε πολλές μάχες σε αυτή την πορεία και καταφέραμε να αλλάξουμε πολλά κακώς κείμενα και λάθος νοοτροπίες. Έγιναν πολλά μέσα σε ένα χρόνο σε οργανωτικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκαν δράσεις πρωτόγνωρες για την περιοχή, η αποδοχή και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολύ ενθαρρυντικά. Να προσθέσω σε αυτό το σημείο πως η αύξηση των παιδιών και η φιλοσοφία πους μας διακατέχει σαν ακαδημία, να παίξουν όλα τα παιδιά ποδόσφαιρο, μας οδηγεί αυτή τη χρονιά σε διπλά αγωνιστικά τμήματα σε όλες τις ηλικίες. Ένα πραγματικά μεγάλο εγχείρημα οργανωτικά, αλλά μονόδρομος για το καλό των παιδιών. Σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά αυξάνονται τα λειτουργικά έξοδα, οι ανάγκες σε προπονητές και σε ανθρώπους που θα στελεχώσουν τα τμήματα διοικητικά. Προσπαθούμε και σε αυτό μέσα από τη συνδρομή και το σωστό ρόλο των γονέων, να βρούμε λύσεις. Όπως και στο πρόβλημα που δημιουργείται με το γήπεδο, που αρχίζει πλέον να μη μας ''χωράει''. Ψάχνουμε για χώρο στο Ακρωτήρι, που θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε κάποιο-α τμήματα μας και ήδη παρουσιάζονται λύσεις.

ΕΡ. Είναι σίγουρα πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν 2πλά τμήματα Ακαδημιών. Να υποθέσω πως όχι μόνο ο Πανακρωτηριακός αλλά και η Ε.Θ.Κ. πλέον θα πάρουν μέρος στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Χανίων;
Ναι, σε όλες τις ηλικίες! Η Ακαδημία πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να παίξουν ποδόσφαιρο. Αυτό ωστόσο, που αντιλήφθηκα στην πορεία ήταν πως για να μπορέσει αυτό το οικοδόμημα να αντέξει και να έχει προοπτική και ουσία ύπαρξης, θα πρέπει να αγκαλιάσει και να περιλάβει την Ε.Θ.Κ. και τον Πανακρωτηριακό και να γίνουν "ΕΝΑ" . Μια μεγάλη οικογένεια η Ακαδημία και οι δύο (2) αντρικές μας ομάδες, που θα ενώσουν και θα συσπειρώσουν το Ακρωτήρι, αναδεικνύοντας το ταλέντο και τη δυναμική που υπάρχει.

ΕΡ. Εννοείτε πως αν και αρχικά θέλατε να ασχοληθείτε μόνο με την Ακαδημία,, διαφοροποιηθήκατε σε σχέση με τις αντρικές ομάδες του Ακρωτηρίου;
Έτσι ακριβώς είναι! Έχοντας βιώσει μια πολύ δύσκολη αγωνιστικά χρονιά, με μια πολύ νεανική και άπειρη ομάδα στην 1η κατηγορία, αποφασίσαμε για το καλό των όλων παιδιών που ασχολούνται στις ομάδες του Ακρωτηρίου, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της σωστής διασύνδεσης των ομάδων μας με την ακαδημία. Η πρώτη μας ομάδα θα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια, άξια εκπρόσωπος του Ακρωτηρίου. Μια ομάδα που θα δουλεύει με όσο γίνεται καλύτερες συνθήκες στην προπόνηση, θα επιδεικνύει ήθος και μέσα από καλό ποδόσφαιρο θα πρωταγωνιστεί, δίνοντας πάντα χώρο στα παιδιά του Ακρωτηρίου που έχουν το ταλέντο, το χρόνο και την επιθυμία δουλέψουν και να κάνουν όνειρα στο ποδόσφαιρο. Με το σκεπτικό αυτό, προχωρήσαμε επίσης στην πολύ ουσιαστική κίνηση να αλλάξουμε τη δομή και τη φιλοσοφία της ομάδας της Ε.Θ.Κ., δίνοντάς της το ρόλο της ομάδας που θα εξελίσσει τα παιδιά που βγαίνουν από την ακαδημία μας, στην πρώτη επαφή τους με το αντρικό ποδόσφαιρο. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο σκοπός που δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα, να είναι δηλαδή ο προθάλαμος και ο "τροφοδότης" για τον Πανακρωτηριακό. Αυτή η πυραμίδα είναι απαραίτητη, ώστε όλα τα παιδιά που βγαίνουν από τις ακαδημίες μας, να μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο. Οι ακαδημίες μας εξελίσσονται, τα παιδιά πληθαίνουν και είναι υποχρέωσή μας να τους δώσουμε "βήμα'' με την Ε.Θ.Κ. και κίνητρο με ένα δυνατό και πρωταγωνιστή Πανακρωτηριακό.

ΕΡ. Η αλήθεια είναι ότι "ταράξατε" τα νερά στο τοπικό ποδόσφαιρο με τις μεταγραφές και τα ονόματα που βγήκαν στην επιφάνεια. Ποιος αλήθεια είναι ο στόχος του Πανακρωτηριακού τη νέα χρονιά;
Βασικός μας στόχος σε σχέση με την 1η ομάδα μας, είναι όπως προείπα να γίνει πρωταγωνίστρια. Θέλουμε να δημιουργηθεί μια ομάδα με ήθος, που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο και θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και κίνητρο για τα παιδιά της ακαδημίας. Δεν βάζουμε άμεσα στόχο τον πρωταθλητισμό, καθότι θέλουμε να κάνουμε αργά και σταθερά βήματα προς την καταξίωση. Με βάση τους στόχους που ορίσαμε σαν Δ.Σ. και την έκθεση του προπονητή μας, προχωρήσαμε σε μεταγραφές με κριτήρια το ταλέντο και την ικανότητα των ποδοσφαιριστών, το ήθος και τον καλό χαρακτήρα και την απόκτηση παικτών νεαρών αλλά και παικτών με εμπειρία μεν αλλά μικρή ηλικία, που έχουν ακόμα να δώσουν πολλά στο ποδόσφαιρο. Οι επιλογές μας αυτό αποδεικνύουν: Κρατήσαμε ένα πολύ σημαντικό αριθμό παικτών από την περσινή ομάδα, που θα ήταν μεγαλύτερος αν δεν είχαμε τη χρονιά που έρχεται πολλά παιδιά που πάνε 2η Λυκείου. Επίσης, προσπαθήσαμε να δυναμώσουμε το τοπικό στοιχείο με τις επιλογές μας, έτσι εκτός από την επιστροφή ενός πολύ σημαντικού παίκτη μας, του Γιώργου Αδαμόπουλου, ο Μανουσάκης μένει μόνιμα και εργάζεται στο Ακρωτήρι, ο Μιχαλακόπουλος θεωρείται δικό μας παιδί, ενώ και ο Πενταράκης έχει στο παρελθόν αγωνιστεί στην ομάδα μας. Οι Παντελακάκης, Μπαρτζίδης, Γιανολάρης διαθέτουν τα στοιχεία που εμείς επιζητούμε ήθος, ταλέντο και φιλοδοξία. Σίγουρα η συνεργασία μας με τον Μποχώνη και η συμφωνία με τον Σαντριά, που τελικά εξαιτίας του παίκτη δεν υλοποιήθηκε, δημιούργησαν εντύπωση, αλλά εμείς έχουμε συγκεκριμένη σκέψη, συγκεκριμένο μπάτζετ το οποίο θα χαρακτήριζα μικρό και δε μπαίνουμε σε λογική πλειστηριασμού και "άλογης" μεταγραφικής δραστηριότητας. Θέλουμε όποιος μπει στην οικογένεια μας, να μην έχει σαν κίνητρο το οικονομικό μέρος, αλλά άλλα σημαντικά πράγματα που εμείς πρεσβεύουμε (οικογενειακό κλίμα, οργάνωση, στόχοι), να μείνει και να ακολουθήσει την πορεία εξέλιξης μας τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν ακόμα 2-3 περιπτώσεις που εξετάζουμε και πιστεύω να κλείσουν θετικά.

ΕΡ. Τι ακριβώς σκέφτεστε και προγραμματίζετε για την Ε.Θ.Κ.;
Θέλουμε να κάνουμε αυτή την ομάδα φυτώριο εξέλιξης και παραγωγής παικτών. Αρχικά αυτή τη χρονιά πολλοί ποδοσφαιριστές που ήταν στην 1η ομάδα μας και πηγαίνουν 3η Λυκείου, αντί να χάσουν τη χρονιά τους αγωνιστικά, θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, αφού θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να το συνδυάσουν με τις σχολικές υποχρεώσεις τους. Δε θέλουμε τα παιδιά να σταματήσουν να παίζουν ποδόσφαιρο, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να συνυπάρξουν σαν δραστηριότητες, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά το διάβασμα και οι στόχοι τους σε σχέση με το σχολείο. Επίσης, τα παιδιά που λόγω ηλικίας φεύγουν από την ομάδα Παίδων, θα εντάσσονται στην Ε.Θ.Κ., για να μπορέσουν πιο ομαλά να ενταχθούν στο αντρικό ποδόσφαιρο μέσα από το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας. H Ε.Θ.Κ. δε θα υπολείπεται σε τίποτα του Πανακρωτηριακού, θα έχει την ίδια υποστήριξη από εμάς. Σε αυτόμτο σημείο να αναφέρω, πως οι ποδοσφαιριστές και για τις δύο (2) αντρικές ομάδες μας θα είναι ασφαλισμένοι και θα καλύπτονται σε περίπτωση τραυματισμού. Δε θα είναι απλά 2 συνεργαζόμενες ομάδες, αλλά καλλιεργούμε την έννοια ''Πανακρωτηριακός-Ε.Θ.Κ. : Μία ομάδα, μια σκέψη, μια φιλοσοφία".

ΕΡ. Η συνεργασία με τη Liverpool ήταν μια εύκολη υπόθεση και τι πιστεύετε ότι σας έδωσε;
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεργασία, η οποία πίστεψέ με δεν ήταν καθόλου εύκολο να επιτευχθεί, καθώς οι απαιτήσεις είναι πολλές και η οικονομική επιβάρυνση είναι πραγματικά μεγάλη. Είμαστε ευχαριστημένοι από την 1η χρονιά, καθώς οι τρεις (3) επισκέψεις Άγγλων προπονητών και τα 3ήμερα Soccer Schools, έδωσαν μεγάλο κίνητρο στα παιδιά και σημαντικές εμπειρίες στους προπονητές μας. Θα έλεγα μάλιστα πως τόσο εμείς σαν μέλη του Δ.Σ., όσο και οι γονείς "διδαχτήκαμε" για το πώς πρέπει πραγματικά να βλέπουμε το παιδικό ποδόσφαιρο, σαν μάθημα και εμπειρία ζωής. Μάλιστα, με αφορμή το πρόγραμμα Foundation με το οποίο η Liverpool, ανοίγεται και προσφέρει σε ολόκληρη την κοινωνία της πόλης και όχι μόνο, ξεκινήσαμε κι εμείς σαν ακαδημία μια προσπάθεια συνύπαρξης και αλληλεγγύης με φορείς, συλλόγους, ιδρύματα και σχολεία του Ακρωτηρίου. Πραγματοποιούμε επισκέψεις, προωθούμε κοινές δράσεις, φιλοξενούμε σχολεία στο γήπεδο μας. Θέλησή μας να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά αυτή η συνεργασία και μάλιστα να την εξελίξουμε σε ανώτερο επίπεδο, επιζητώντας ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για όλο το οικοδόμημα του Πανακρωτηριακού, αλλά και του χανιώτικου ποδοσφαίρου.

ΕΡ. Τι θα θέλατε να πείτε σαν επίλογο αυτής της συνέντευξης;
Η εταιρεία μας αλλά και εγώ, δεν βρεθήκαμε τυχαία στο ποδόσφαιρο και τις ομάδες του Ακρωτηρίου. Είπα πιο πριν πως πάντα ήμασταν κοντά και βοηθούσαμε όπως μπορούσαμε. Εγώ προσωπικά έχω δεθεί και έχω αγαπήσει, αυτό που οι ομάδες μας, τα παιδιά και η ατμόσφαιρα του γηπέδου, μπορεί να μας δώσει. Αισθάνομαι πολύ όμορφα στον ελεύθερο χρόνο μου να μπορώ να παρακολουθώ το γιο μου να παίζει ποδόσφαιρο, αλλά και όλα τα παιδιά μικρότερα ή μεγαλύτερα και είναι αλήθεια πως στη διάρκεια της χρονιάς βίωσα πολύ έντονα και όμορφα συναισθήματα. Η ΜΟΒΙΑΚ είναι μια εταιρεία που δεν έχει ανάγκη προβολής μέσα από το ποδόσφαιρο, είναι ήδη καταξιωμένη και δυνατή. Ούτε εγώ σαν άνθρωπος επιζητώ αυτή την προβολή. Θέλω να συμμετέχω και να βοηθήσω, με όσες δυνατότητες και χρόνο έχω, σε αυτό το πραγματικά μεγάλο έργο που μπορεί μέσω του ποδοσφαίρου να προσφέρει μια ομάδα στα παιδιά και την κοινωνία. Στην ΜΟΒΙΑΚ εκτός από μια επιτυχημένη εταιρεία, είμαστε και μια μεγάλη οικογένεια. Αυτό θέλω να το μεταφέρω και τις ομάδες μας. Υπάρχουν σκέψεις, στόχοι και όραμα για τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε ωστόσο, τα βήματά μας να είναι σταθερά και μέσα από συλλογική προσπάθεια και ενωμένο όλο το Ακρωτήρι, να δώσουμε στα παιδιά μας αυτό που πραγματικά αξίζουν!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 12ης Ιουλίου 2014 στο ένθετο "Διαδρομές" της ε/φ "Χανιώτικα Νέα".

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Video

Επίσκεψη Ακαδημίας στο ΚΑΠΗ Ακρωτηρίου Views : 603
Συνέντευξη Carl CARNEY Views : 931